Obrazovna politika

Diplome, diplome, diplome!!!

Win-win situacija za sve igrače

Enes Kurtović

25.01.2019

Izdavači diploma posao su papirološki odradili po zakonu, pa bi pravu reviziju diploma trebala uraditi forenzika kakvu nemamo.

Foto: mangostock / Shutterstock.com

Sanski Most ili Grad na devet rijeka, kako ga njegovi stanovnici vole zvati, našao se u centru pažnje, ne samo bosanskohercegovačke, već i regionalne javnosti. Novinarka Žurnala Azra Omerović i novinar Avdo Avdić svojim su istraživačkim radom pokazali javnosti kako se u BiH može kupiti diploma srednjoškolskog obrazovanja bez dana pohađanja bilo kakve nastave. I takva diploma izdata je u jednoj privatnoj obrazovnoj ustanovi upravo u Sanskom Mostu!

Ne volim za sebe reći da živim u Sanskom Mostu jer, po mom poimanju, u ovom gradu nema života, ali kao neko ko tu provodi značajan dio svog vremena, nisam iznenađen Žurnalovim otkrićem. Bar ne onoliko koliko su bili moji prijatelji koji su me pitali šta se to dešava na Sani, zašto ne pišem o ovome, ili: Možeš li mi srediti kakvu diplomu za deset dana, pa da oborimo rekord?

Novinari Žurnala profesionalno su uradili svoj posao i javnosti predstavili jednu ozbiljnu društvenu devijaciju koju sam sistem nije htio spriječiti i zaustaviti. Slučaj je rezultirao (privremenim?) zatvaranjem ustanove koja je izdala diplomu, pokretanjem istrage protiv učesnika u slučaju koja će se sad, vjerovatno, vući kroz mulj bh. pravosuđa, ali i prijetnjom novinarima da i oni mogu biti predmet istrage zbog svog (neovlaštenog!?) rada. Naša posla!

Ono što su novinari Žurnala otkrili u Sanskom Mostu – da se za novac može kupiti i u kratkom roku dobiti diploma o završenom obrazovanju bez pohađanja nastave – dešava se, ustvari, širom BiH. Tranzicija je stvorila potrebu, potreba je stvorila priliku, prilika je našla lopova, a lopov je podmazao šarke na ključnim mjestima zakonskog okvira da po zakonu omogućava prohodnost u obrazovanju i ekspresno zadovoljava potrebe svojih klijenata. Savršeni krug. Win-win situacija za sve igrače.

Gotovo u svakom gradu u BiH postoji ustanova u kojoj za određeni iznos možete kupiti diplomu koja vam treba. Vjerovatno svako od nas poznaje bar jednu osobu koja je došla do diplome i zvanja na ovaj način. Najavljena provjera validnosti diploma u svim javnim ustanovama i organima uprave u nekim kantonima u Federaciji BiH pokazaće samo vrh ledenog brijega, jer su izdavači diploma posao papirološki odradili po zakonu, a pravu reviziju diploma trebala bi uraditi forenzika kakvu nemamo. I to što neće biti adekvatnih zakonskih sankcija čak nije ni najgore što će nam se, kao društvu, desiti. Gori od toga je nedostatak javne osude, prihvatanje postojećeg stanja kao normalnog, glorifikovanje onih koji su uspjeli kao sposobnih i kao uzora novim generacijama. Većini koja mudruje u tišini trač je najviši nivo reakcije i kritike, u kojoj pritajena čuči spremnost da se učini isto. Rezultati izbora pokazuju da većini stanje u društvu ovakvo kakvo jeste odgovara.

Cijela BiH i njen obrazovni sistem jedan je veliki Sanski Most. Zato me ne pitajte: Šta se to dešava na Sani? Pitajte se: Kome zvono zvoni?

Najnovije

Kvaritmetika Nusreta Ahmetovića 02

Množenje s nulom

Ahmed Omerović, ministar obrazovanja u Vladi Tuzlanskog kantona

Škola je žrtva

Anisa Mahmutović

Kvaritmetika Nusreta Ahmetovića 01

Fušnote

Nusret Ahmetović

Saudin Sivro, predsjednik najbrojnijeg sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo  

Svjedočimo kvazireformama

Rubina Čengić

Reakcija na tekst Ko i kako u BiH zastupa Konvenciju o pravima djeteta?

Save the Children podsjeća na očuvanje dječije dobrobiti i zaštitu njihovih prava

Školegijum redakcija