Medijska kultura

Pisanje stranih medija o obrazovanju

CEU tvrdi da mađarska vlada kažnjava programe studiranja za izbjeglice

Merima Dervišić

31.10.2018

Ukoliko mlade osobe, koje pripadaju seksualnim manjinama, imaju partnera_icu, negativni efekti bullyinga mogu biti ublaženi, a sklonost depresiji smanjena.

Foto: Martchan / Shutterstock.com

Veći rizik od samoubistva među LGBT omladinom

Reuters

Istraživanje koje se oslanja na 35 ranijih studija otkriva kako su mladi koji pripadaju manjini po pitanju seksualne orijentacije trostruko izloženiji riziku pokušaja samoubistva nego oni heteroseksualne orijentacije. Među njima, transrodne mlade osobe izložene su najvećem riziku od svih – šesterostruko većem od njihovih heteroseksualnih vršnjaka_inja.

Mlade osobe s nekonvencionalnim seksualnim identitetima, bez obzira na bullying ili druge faktore rizika, imaju veći stepen samopovređivanja. Razlozi leže u težem samoprihvatanju i u društvenoj stigmatizaciji, kazala je Ester di Giacomo, istraživačica na univerzitetu Milano-Bicocca u Italiji.

Niz studija koje su dovele do ovih rezultata uključivao je skoro 2,4 miliona mladih heteroseksualne orijentacije, 113.468 osoba koje pripadaju seksualnoj manjini, a u dobi od 12 do 20 godina i iz deset različitih zemalja.

Direktor Instituta za seksualno i rodno zdravlje na medicinskom fakultetu Northwestern univerziteta u Chicagu Brian Mustanski naglašava da, ukoliko ove mlade osobe imaju partnera_icu, negativni efekti bullyinga mogu biti ublaženi, a sklonost depresiji smanjena. Iako zdravi porodični odnosi i promoviranje mentalnog zdravlja pomaže, romantična veza zaista može odigrati veliku ulogu u pružanju potpore ovoj grupi mladih.

Bitno je naglasiti i da nisu sve LGBT mlade osobe suicidalne.

Ova grupa jeste izložena većem riziku, ali mnoge mlade osobe žive sretno i uspješne su, kazao je on.

 

Posljednja bitka Centralnoevropskog univerziteta u Mađarskoj

BBC

Ukoliko mađarska vlada do 1. decembra ne ukloni pravne prepreke za akademsku slobodu, Centralnoevropski univerzitet (CEU) će zatvoriti svoja vrata u Mađarskoj i preseliti se u Bečki kampus.

U aprilu 2017. godine mađarska vlada donijela je promjene u zakonu o visokom obrazovanju, što u praksi čini funkcioniranje ovog univerziteta skoro nemogućim. Poslije pregovora u septembru iste godine, dozvoljeno mu je da nastavi s radom u Budimpešti, nakon što je registriran kao američki univerzitet sa sjedištem u New Yorku i čije su diplome akreditovane u SAD-u. Međutim, CEU danas tvrdi da mađarska vlada nije ispoštovala ovaj dogovor: programi studiranja za izbjeglice novčano se kažnjavaju, a za programe rodnih studija povučena je akreditacija mađarske vlade.

Podsjetimo, CEU podržavaju Evropska komisija, Američka vlada, brojni akademici i dobitnice Nobelovih nagrada, a diplomanti_ce univerziteta dolaze iz najmanje stotinu zemalja, što ga čini jednim od vodećih svjetskih univerziteta. U Mađarskoj je on, međutim, postao simbolom borbe između populizma i liberalizma, osobito zbog činjenice da je njegov osnivač George Soroš.

Najnovije

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 24

Plan pismenih provjera znanja je iz 2017/2018. godine ili linkovi ne rade

Andrej Arkoš