Medijska kultura

Pregled pisanja strane štampe o obrazovanju

U Londonu 81 % nastavnika razmišlja da napusti profesiju

Merima Dervišić

10.10.2018

Početkom 2018. godine američka administracija razmatrala prijedlog da kineskim studentima prestane odobravati vize

Foto: Ian Davidson Photography / Shutterstock.com

Ni u Londonu nema dovoljno nastavnika

The Guardian

Najnovije informacije otkrivaju da četiri od deset nastavnika/ca odustane od profesije pet godina nakon diplomiranja. Drugim riječima: tek 57 posto nastavnika koji su diplomirali 2012. godine još uvijek radi u školi.

Situaciju ozbiljnijom čini to što se otvara sve više radnih mjesta, ali i što broj đaka raste iz godine u godinu. Ministarstvo obrazovanja predviđa da će broj đaka u srednjim školama porasti za 19,4 posto do 2025. godine.

Kevin Courtney, sekretar državnog sindikata za obrazovanje, kaže da istraživanje koje je proveo sindikat pokazuje kako je 81 posto nastavnika razmišljalo o napuštanju profesije prošle godine.

Razlozi su obim posla i previše vremena potrebnog za administraciju koja nema nikakve veze s obrazovnim procesom. Osim toga, mjere štednje toliko su smanjile plaće u školstvu da je većina ostalih profesija bolje plaćena od nastavničke. U velikim gradovima, kao što je London, gdje su kirije sve veće, ne treba nas čuditi što nastavnici odustaju od svoje profesije, kaže Courtney.

The Guardian: Teacher crisis hits London as nearly half quit within five years

 

Utjecaj Kine na visoko obrazovanje u SAD-u

Voice of America

Peking ulaže mnogo novca u fakultete, think tank organizacije i akademike, s ciljem da smanji širenje ideja koje komunistička partija smatra opasnim ili uvredljivim, kazao je američki potpredsjednik Mike Pence početkom oktobra, a kineska Vlada je odbacila te navode.

Početkom 2018. godine američka administracija razmatrala je prijedlog da kineskim studentima prestane odobravati vize. Prijedlog je odbačen zbog toga što je jedna trećina stranih studenata i studentica upravo iz Kine.

Prema izvještaju FBI-ja, većina stranih studenata i studentica, istraživača i profesorica koje studiraju ili rade u SAD-u ima legitiman status.

Strane zemlje žele unaprijediti svoju ekonomiju i vojni sistem tako što kradu intelektualno vlasništvo od svjetskih lidera u tehnologiji, Sjedinjenih Američkih Država, i za to koriste studente/ice. Međutim, mali procenat njih je ovdje po nalogu vlade ili organizacije. Problem je što vlade nekih zemalja vrše pritisak na legitimne studente, da bi od njih dobile informacije, na način da im obećavaju povlastice ili prijete članovima porodice, stoji u izvještaju.

Predsjednik američkog Savjeta za obrazovanje ne slaže se s novom politikom prema kineskim studentima i studenticama.

Mislim da će ovo imati negativan utjecaj, kako na institucije tako i na cijelu državu, jer će smanjiti našu mogućnost da privučemo strane studente iz ostalih zemalja. Ovo šalje poruku da talentirani studenti i istraživačice širom svijeta više nisu dobrodošli u SAD, a to što imamo otvorenu ekonomiju i društvo do sada nam je donijelo samo prednosti, kazao je Patrick Chovanec, profesor na Univerzitetu Columbia.

VoA: US Officials Warn of Chinese Influence in American Higher Education

Najnovije

Svjetski mediji o obrazovanju

Anketa koja spašava živote

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Samoubistvo treće na listi uzroka smrti djevojčica od 10 do 14 godina u SAD-u

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

U školi Doull u Denveru joga umjesto kazne

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Skype pomaže da se u nastavi prošire znanja, ali i steknu prijatelji

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Pidžama nije adekvatna odjeća za roditelje koji dolaze u školu

Merima Dervišić