Nova čitanja

Ponovo Noć istraživača posljednjeg petka u septembru

Nauka pokreće svijet

Amina Magoda

30.09.2018

Povezivanje nauke, tehnologije, inžinjerstva, umjetnosti i matematike s inovacijama podstiče zanimanje za dalje istraživanje

Sarajevski pobjednici ovogodišnjeg takmičenja srednjoškolaca Mladi naučnici kreiraju bolji svijet, održanog u okviru Noći istraživača – u kom su učestvovali učenici iz 16 srednjih škola – jesu učenici iz Elektrotehničke škole za energetiku (prvo mjesto) i učenici Srednje elektrotehničke škole (drugo i treće mjesto).

Natjecatelj iz Elektrotehničke škole za energetiku Hanan Alić smatra da nauka služi da pomogne ljudima u budućnosti tako što će naučnici izumiti neke nove stvari.

Volio bih da bude izmišljen generator na principu energetske efikasnosti, na taj način bismo koristili munje da napajamo grad, kaže Hanan.

Učenici Četvrte gimnazije Ilidža Benjamin Šišić, Tarik Sefer i Faris Oprašija natjecali su se izumom koji se sastoji od prekidača, žice i tri noža-skalpela, a koji omogućava ključanje vode za tri sekunde.

Do sada je izumljeno dosta stvari, ali sve to mora biti bolje iskorišteno. Osim toga, mi možemo napredovati samo tako što ćemo ekološki urediti planetu, smatra Faris.

Evropska noć istraživača je događaj koji posljednjih devet godina Evropska komisija organizuje posljednjeg petka u septembru. Ove godine je učestvovalo više od 340 evropskih gradova, među kojima deset iz BiH: Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Bijeljina, Goražde, Tuzla, Zenica, Konjic, Brčko i Trebinje. Događaj sadrži eksperimente, kvizove, naučno-zabavne interaktivne radionice i prezentacije, ali i izložbe i zabavu, a dio je programa EU Horizont 2020. Ovogodišnji slogan bio je Let’s STEAM! ili Kreirajmo nove prilike zajedno! STEAM je skraćenica od Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics ili Nauka, tehnologija, inžinjerstvo, umjetnost i matematika. Ovaj slogan je odabran jer povezivanje navedenih oblasti s inovacijama podstiče zanimanje za dalje istraživanje svake od njih. Cilj cijelog događaja je promovisati i popularizirati naučno istraživanje i inovacije kroz kreativan pristup i približiti ih mladim generacijama, ali i podići svijest šire javnosti o važnosti istraživanja i uticaju nauke na društvo u cjelini. Inicijator projekta je Evropska komisija, a u Bosni i Hercegovini je Noć istraživača prvi put održana 2012. godine u Banjoj Luci.

Osim takmičara, bilo je mnogo učesnika koji su promovisali svoj rad i projekte. Svi oni aktivno razmišljaju o nauci.

Nauka pokreće svijet i poboljšava svakodnevni život. Mlade treba usmjeriti na istraživanje nauke jer ona razvija radoznalost, a radoznalost razvija nauku, kaže Medina Dugonjić, studentica na Odsjeku za fiziku i voditeljica STEM radionice Astronomskog društva Orion koje ove godine obilježava 55 godina postojanja i čiji je primarni cilj popularizacija astronomije i ostalih prirodnih nauka u BiH. Medina smatra da nauka hitno mora izmisliti neko sredstvo za teleportaciju, a njena drugarica Adela Subašić, potpredsjednica društva Orion, kaže da nauka mora imati ozbiljnije mjesto u svijesti ljudi.

Na štandu Doživi biologiju, koji je postavilo Udruženje studenata biologije u BiH, Monika Šafhauzer kaže da nauka služi poboljšanju kvaliteta života u svakom aspektu, a njena kolegica Medina Rondić da bismo trebali izumiti lijekove za nedovoljno izučene bolesti.

Primjerice, ako proučavamo neko područje, a znamo da na njemu žive zmije otrovnice, veoma je bitno da se na tom mjestu ta vrsta zmije zabilježi, kako bismo kasnije znali koji serum bi otrovana osoba trebala da primi. Taj lijek bi morao uvijek biti dostupan na tim prostorima, morala bi ga imati svaka porodica koja živi na tom području i koja odlazi u to područje, kaže Medina Rondić.

Historijski muzej u Sarajevu je u okviru ove manifestacije pretvoren u interaktivni dječiji naučni park Velike čarolije malih istraživača, s nizom interaktivnih radionica: Arduino kids, Save the Children, Astronomskog društva Orion, Helen O’Grady teatra, Sretni zubići Zubotehničke škole, te izložbenim paviljonom za radove osnovnih škola i eksponate izložbe Goethe i Francuskog instituta Kulturno naslijeđe, mladi i inovacije. U Zemaljskom muzeju fokus je bio na prirodnim otkrićima. Posjetitelji su mogli saznati nešto više o antičkim mozaicima, tretiranju muzejskih predmeta, starim fotografijama, obući u prošlosti, ali i pogledati izložbu smuka i alpskog daždevnjaka.

Najnovije

Izvještaj žirija nakon konkursa Šta je tebi AI

Ni žiriju nije bilo lako

Školegijum redakcija

Objavljujemo pobjednike konkursa Šta je tebi AI?

Školegijum redakcija

Razglednice iz Jajca

Nikad kasno za učenje i zabavu

Josipa Kulenović

Razglednice iz Tešnja, Doboja, Maglaja 3

Od čilanja do ćutanja

Mirela Buljubašić

Poznata imena autora/ica pet najboljih radova

23. februara tri prvoplasirana

Školegijum redakcija