Medijska kultura

(PRESS)edmica u tragovima, 27.02-05.03.

People versus Busuladžić – meč gdje dobri pobjeđuju (?)

Školegijum redakcija

08.03.2018

Naziv škole mijenjamo, štete na studentskim centrima – i ne baš

1. Prihvaćen prijedlog o stavljanju van snage Odluke o izmjeni naziva škole Mustafa Busuladžić – Nakon inicijative o izmjeni naziva škole Mustafa Busuladžić, 5. marta je u Skupštini Kantona Sarajevo izglasana odluka o izmjeni naziva ove škole, s 18 glasova za.

Portal Oslobođenje, 5. 3. 2018.

 

2. Neopravdani izostanci sarajevskih đaka: 154.243 - Srednjoškolci iz Starog Grada, Centra, Novog Sarajeva i Novog Grada izostali su s nastave tokom prošle školske godine čak 863.654 puta. Prema podacima Prosvjetno-pedagoškog zavoda KS-a, opravdano je bilo 709.411 časova, a 154.243 su neopravdana.

Portal Dnevni avaz, 4. 3. 2018.

 

3. Još se čeka na početak obnove Studentskog centra u Banjoj Luci – Nakon olujnog nevremena koje je prije dva mjeseca uništilo krovove na tri paviljona Studentskog centra, još uvijek se čeka na početak radova. Ministarstvo prosvjete i kulture raspisalo je tender za izvođača radova; prema riječima ministra Maleševića, ovi će objekti biti funkcionalni od početka naredne akademske godine.

Portal Al Jazeera Balkans, 4. 3. 2018.

 

4. Nove prostorije Centra Vladimir Nazor još uvijek nespremne za nastavu - Objekt prve privatne škole Isa-beg Ishaković na Grbavici dodijeljen je Centru Vladimir Nazor za odvijanje nastave prema EDUS programu. Međutim, roditelji i predstavnici Udruženja EDUS smatraju da se to najvjerovatnije neće desiti jer nisu ispunjeni svi uvjeti. Predsjednica Skupštine Udruženja EDUS kao prvi razlog navela je prostor koji nije u potpunosti opremljen.

Portal Klix, 2. 3. 2018.

Najnovije

Strani mediji o obrazovanju

Šah kao kazna za maloljetne delikvente

Merima Dervišić

Pisanje strane štampe o obrazovanju

U Amsterdamu oko 8.000 djece nema dovoljno nastavnika i nastavnica

Merima Dervišić

Pisanje strane štampe o obrazovanju

Uticaj carskog reza na uspjeh u školi

Merima Dervišić

Pisanje strane štampe o obrazovanju

Izgubljena generacija bez šanse za obrazovanje

Merima Dervišić

Pregled pisanja strane štampe o obrazovanju

Zelenilom u školskim dvorištima protiv terorizma

Merima Dervišić