Nova čitanja

Filmska lektira

Počasni građanin

Nikola Bešlić

05.02.2018

Na programu RTS2 je crna komedija o palanci i provincijalizmu

Iz filma "El ciudadano ilustre"

Za skulpture preko proizvodnje.
Boga mi će me mlatnut kukuruzom.

–  Top lista nadrealista

 

Najbolja politika za kulturu je ne imati politiku za kulturu. Braniti našu kulturu? Kulturu se uvijek smatra slabom, krhkom, nečim nemoćnim što treba biti zaštićeno, branjeno, promovirano i poticano. Kultura je neuništiva. Sposobna je preživjeti najgore katastrofe. Postoji divlje pleme u Africi. Njihov jezik nema riječ za slobodu. Znate li zašto? Jer su slobodni. Mislim da riječ kultura dolazi iz usta veoma neukih, glupih i opasnih ljudi.

Ovako se na samom vrhuncu filma Počasni građanin glavni lik Mantovani (kada mu je već pukao film - od čega? Saznat ćete kada ga pogledate) obraća publici na proglašenju pobjednika na konkursu za izbor najbolje slike lokalnih amaterskih slikara.

Počasni građanin je britka satira, odlična crna komedija o palanci i provincijalizmu. Otvara se u poludokumentarističkom maniru. Danijel Mantovani sluša najavu pred svoj izlazak i prijem Nobelove nagrade za književnost. Po primitku nagrade izriče kako je njegov umjetnički razvoj, sad kad ga je jednom za svagda prepoznala kritika, stručnjaci i akademici, završio svoj put te da se sada samo može ukipiti i ne nastaviti dalje stvarati.

Pet godina poslije vidimo ga kako u svojoj vili iznad Barcelone kako čita popise dobivenih nagrada i priznanja te s velikim gađenjem odbija pozive na najrazličitije svečanosti njemu u čast. No, ničim izazvan, Mantovani prihvaća poziv da primi nagradu počasnog građanina mjesta odakle je rodom, a koje se nalazi osam stotina kilometara južno od Buenos Airesa u Argentini. U Salasu pisac nije bio četrdeset godina, od svoje dvadesete godine, čak ni kad je trebao kao sin jedinac oca sahraniti. No, rodno mjesto i kraj su mu bili nepresušan izvor inspiracije za većinu njegovih djela i, u biti, razlog su što je dobio Nobelovu nagradu.

Iako želi ostati anoniman u svom putovanju, veliku nepriliku mu čini pilot aviona koji svim putnicima priopćava kako su aviokompanija i posada počastvovani njegovim prisustvom.

Poslije manjih peripetija Mantovani dolazi do Salasa i tamo uz prisustvo mnogih građana prima medalju počasnog građanina tog malog provincijskog mjesta. Čestitke, cvijeće, film napravljen njemu u čast, konfeti i pljesak ipak ne mogu prikriti činjenicu kako nekima u mjestu nije drago zbog njegova dolaska.

Nižu se najrazličitije, uglavnom komične scene, dok se stvari ne počnu komplikovati. Film iz crne komedije prelazi u triler, sve do pretposljednje i posljednje scene, u kojima treba obratiti pažnju na naočale Danijelove.

To ujedno može biti i tema za razgovor na času. Pitanje vezano za naočale pošaljite na FB Školegijuma.

 
Počasni građanin / RTS2 22.55 / ponedjeljak 05.02.2018.

Najnovije

Izvještaj žirija nakon konkursa Šta je tebi AI

Ni žiriju nije bilo lako

Školegijum redakcija

Objavljujemo pobjednike konkursa Šta je tebi AI?

Školegijum redakcija

Razglednice iz Jajca

Nikad kasno za učenje i zabavu

Josipa Kulenović

Razglednice iz Tešnja, Doboja, Maglaja 3

Od čilanja do ćutanja

Mirela Buljubašić

Poznata imena autora/ica pet najboljih radova

23. februara tri prvoplasirana

Školegijum redakcija