Obrazovna politika

Zakon o udžbenicima

Udžbenik po pobočnoj liniji - kvadratni metar

Nenad Veličković

26.01.2018

Izvodi iz stenjograma sa Skupštine Kantona Sarajevo - prvi dio

Everett Collection/Shutterstock.com

Od danas, pa do sjednice kantonalne skupštine zakazane za 31. januar 2018, Školegijum će svaki dan objavljivati po jedan članak posvećen Nacrtu zakona o udžbenicima, s ciljem da podsjeti čitaoce na površnost, neozbiljnost, neznanje i neodgovornost odgovornih u Ministarstvu za obrazovanje (nauku i mlade) Kantona Sarajevo, ovaj put bez naivne nade da će potpisnica ovakvih sramotno nedomišljenih i ignorantskih dokumenata – Ana Babić, predsjedavajuća Skupštine – uskratiti svoj potpis. (Simbolično, a praktično: skinuti prijedlog s dnevnog reda, dok se ne pripremi kvalitetno i stručno i ne podnese u obliku koji ne vrijeđa inteligenciju poslanika, poslanica, te građana i građanki čije povjerenje uživaju.)

Upravo izrečene ocjene ilustrovaće se na osnovu izvoda iz stenjograma sa sjednice koja će biti održana u navedenom terminu.

 

Tazbinstvo

Poslaničko pitanje:

Poštovani premijeru, ministre, gospođo profesorice,

U članu 37. (Obaveze raspisivanja javnih poziva) u tački (3), stoji:

"Recenzenti ne mogu biti autori koji su u zadnjih pet godina pisali za izdavačke kuće koje su dostavile rukopise na Javni konkurs za pribavljanje rukopisa za određeni razred i bliski srodnici autora udžbenika, radnih udžbenika i drugih nastavnih sredstava i to po pravoj liniji bez ograničenja, a po pobočnoj liniji do četvrtog stepena krvnog srodstva i drugog stepena po tazbinstvu."

Mene kao poslanika zanima, konkretno, da li od moje amidžinice zaovin dajdžić iz prvog braka po pobočnoj liniji može bit recenzent udžbenika u Kantonu Sarajevo?

Odgovor: To će se precizirati Pravilnikom o tazbinstvu Kantona Sarajevo. Je li vaš amidžić nastavnik metodičar?

Poslanik: Nije amidžić nego dajdžić, i nije moj nego od zaove mi u amidžinice. Znam da je završio neki fakultet po pobočnoj liniji, al jedini nam on u familiji nije zaposlen, pa ja ne bi glaso za ovaj zakon ako je diskriminatoran po našu nezaposlenu omladinu.

 

Marža

Poslaničko pitanje:

Poštovana predsjedateljice, poštovani premijeru, ministre,

U članu 2. (Utvrđivanje cijene) u tački (5), stoji:

"Prilikom utvrđivanja najviše cijene udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava Komisija odluku temelji na zbiru prosječnih troškova izrade udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava uvećanom za najviši iznos marže izdavača."

Mene zanima hoće li cijena biti odštampana na udžbeniku?

Ministar: To je regulisano članom 30, u kojem stoji: "(2) Korice udžbenika se štampaju na papiru, minimalne kvalitete kunzdruk papira, minimalne gramature 250 g/m2, a maksimalne 300 g/m2. Korice moraju biti lakirane ili plastificirane."

Drugi poslanik: Ako sam dobro razumio član 30, format udžbenika će biti kvadratni metar?

Ministar: Format nije preciziran, ali je precizirana veličina slova i tip. Evo, u članu 29, stav (3) lijepo piše: "Tip slova, naslovi tema, podnaslovi tema i nastavne jedinice trebaju biti tako dizajnirani da čine slojevitost nastavne građe."

Prvi poslanik: Znači, nastavne jedinice treba dizajnirati da čine slojevitost nastavne građe? To je jasno, ali niste mi odgovorili hoće li cijena biti odštampana na koricama.

Ministar: Neće, jer je članom 23. (Korekcija cijene udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava) predviđeno da "(1) Cijena udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava se za vrijeme dok traje obaveza upotrebe može mijenjati za godišnju stopu inflacije koju objavljuje organ nadležan za statistiku.

(2) Cijena se može mijenjati i u slučaju pojave objektivnih tržišnih okolnosti koje direktno utiču na promjene troškova."

Treći poslanik: Šta su objektivne tržišne okolnosti za već odštampane udžbenike?

Premijer: Dajte, gospodo, nećemo ovako do prekosutra. Imamo još tačaka dnevnog reda.

 

Štampajmo domaće

Poslaničko pitanje:

Poštovana predsjedateljice, poštovani premijeru, ministre,

Članom 19. (Štampanje i dostavljanje udžbenika), stav (3) predviđeno je sljedeće: "Udžbenici se štampaju u Bosni i Hercegovini, osim udžbenika stranih jezika i onih za koje se utvrdi da se ne mogu štampati u Bosni i Hercegovini koji mogu biti štampani i u inostranstvu."

Ministarstvo je vrlo precizno propisalo tehničke karakteristike štampanja udžbenika, i prema tome, nejasno je šta može biti povod da se utvrđuje može li se udžbenik ili ne može štampati u BiH.

Premijer: To nije pitanje, nego konstatacija. Idemo dalje.

Poslanik: Pa evo, u formi pitanja: Koja je budala sročila rečenicu Udžbenici se štampaju u Bosni i Hercegovini, osim (...) onih za koje se utvrdi da se ne mogu štampati u Bosni i Hercegovini koji mogu biti štampani i u inostranstvu?

Premijer: Nacrt potpisuje Predsjedateljica, neka ona odgovori.

Predsjedateljica: Šta, nisam slušala...

 

Za nestrpljive, i Zastupnike i zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo, cijeli stenjogram.

Najnovije

Ahmed Omerović, ministar obrazovanja u Vladi Tuzlanskog kantona

Škola je žrtva

Anisa Mahmutović

Kvaritmetika Nusreta Ahmetovića 01

Fušnote

Nusret Ahmetović

Saudin Sivro, predsjednik najbrojnijeg sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo  

Svjedočimo kvazireformama

Rubina Čengić

Reakcija na tekst Ko i kako u BiH zastupa Konvenciju o pravima djeteta?

Save the Children podsjeća na očuvanje dječije dobrobiti i zaštitu njihovih prava

Školegijum redakcija

Privatnost djeteta u političkom marketingu

Ko i kako u Bosni i Hercegovini zastupa Konvenciju o pravima djeteta?

Nenad Veličković