Medijska kultura

PRESSedmica

O čemu su izvještavali drugi

Školegijum redakcija

28.12.2017

Pregled najzanimljivijih vijesti iz rubrike PRESS za period 18. – 24. 12.

  1. Studenti u RS čekaju stipendije i po deset mjeseci – Zbog komplikovanih administrativnih procedura, stipendiranje studentica i studenata je spor proces. Ukupno vrijeme od početka akademske godine do prve isplate, u zavisnosti od davaoca stipendije, traje od oko tri i po mjeseca do 10 i više mjeseci. Davaoci stipendija, prema revizorskim izvještajima, znaju kasniti i od godinu i pol pa sve dok studenti i studentice ne diplomiraju. Situaciju otežava i netransparentnost izvještavanja ili davanja informacija o stipendiranju akademaca.
  2. Novi studentski dom u Mostaru će prve studente primiti u oktobru 2018. – Do sada su sagrađena četiri od ukupno pet spratova ovog zdanja, a planirano je da studentski dom prve studente primi u oktobru 2018. godine. Projekat je zamišljen kao kompleks koji će činiti četiri zgrade i restoran, a sve finansira turski grad Antalija.
  3. Iza najavljenih protesta u Banjoj Luci ne stoje studentski predstavnici – Iza studentskih protesta koji su na društvenim mrežama bili najavljeni za nedjelju u Banjoj Luci ne stoji nijedno studentsko predstavničko tijelo, prema riječima studentskih predstavnika. Međutim, rekli su da bi podržali određene zahtjeve poput smjene Zorana Babića, direktora SC Nikola Tesla, i transparentnije dodjele stipendija.
  4. Seks za početnike u prodavnici igračaka na Ilidži – Knjiga Seks za početnike autorice Jasminke Petrović pojavila se u prodavnici igračaka u Sarajevu te izazvala negodovanje roditelja koji su priručnik pregledali. Ovaj priručnik u Srbiji važi za tamošnji najznačajniji životni priručnik za mlade i njihove roditelje i profesore, a odobrilo ga je i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Roditelji tvrde da su neugodno iznenađeni ponudom ovakve publikacije, a posebno da je priručnik završio među igračkama i slikovnicama za djecu manjih uzrasta.
  5. Potpisan Kolektivni ugovor za osnovne škole u Livanjskom kantonu – Petar Galić, ministar obrazovanja u Vladi Livanjskog kantona, i predsjednik Kantonalnog odbora sindikata osnovnog obrazovanja Ante Klišanin potpisali su u četvrtak Kolektivni ugovor za djelatnost osnovnog odgoja i obrazovanja u LK. Ugovor je potpisan na godinu dana.

Najnovije

Prazne internet ploče 29

Bolje golub pismonoša nego web djelatnik

Jasmina Bajramović

Prazne internet ploče 27

Ljetna webtopija

Jasmina Bajramović

Medijska pismenost

Opsimenjavanje za dobrobit ljudi i pasa

Ines Haskić

Medijski tretman maloljetnika

U utrobi plavog kita

Armin Stefanović

Tabula Rasa 26

Prazna pločo, ko li mi te piše

Jasmina Bajramović