Nova čitanja

Učenje stranog jezika

Pet pravila i sedam radnji

Anes Osmić

28.06.2017

Kako naučiti novi jezik lako i brzo?

Flickr / Liz West

Pitanje koje je godinama sebi postavljao Chris Lonsdale, psiholog, lingvista i edukator, glasi Kako brže učiti? U traženje odgovora krenuo je s uvjerenjem da bi brže učenje značilo manje provedenog vremena u školi te kada bismo učili jako brzo, vjerovatno ne bi uopće ni išli u školu. Tokom svog školovanja shvatio je vrlo rano da je škola često prepreka učenju.

Aktivni rad na drugačijoj koncepciji učenja stranih jezika započinje 1981. godine kada putuje u Kinu i obeća samom sebi da će u što kraćem periodu naučiti kineski jezik. Njegov koncept učenja stranog jezika odnosi se, zapravo, na promatranje ljudi koji to već rade, tzv. modeliranje. Glavni princip učenja po modelu je promatranje situacija gdje se ono što želimo naučiti već radi i primjenjivanje principa koje tu pronađemo. Učenjem stranog jezika kroz modeliranje Chris Lonsdale se bavi već oko dvadeset godina i njegov zaključak je da svaka odrasla osoba može tečno naučiti jezik za šest mjeseci. Kada to kažem većina misli da sam lud, da je to nemoguće – kaže u svom TEDx govoru. No, ako slijedite pet pravila i sedam radnji o kojima Lonsdale detaljno govori mogli biste to stvarno i učiniti ili barem u predstojećem periodu raspusta pokušati.

Prvo pravilo je fokus na jezički sadržaj koji je vama bitan. To pravilo objašnjavaju četiri riječi: pažnja, smisao, važnost i pamćenje. Prvo obratite pažnju na riječ koja vam je potrebna te zato što vam je potrebna vi je i zapamtite. Kada se nađete u šumi, bilo koja informacija koja koristi vašem preživljavanju je nešto na što ćete sigurno obratiti pažnju i zbog toga ćete to i zapamtiti. Informacije koje pomažu postizanju ličnih ciljeva su stvari na koje treba prvo obratiti pažnju tokom učenja novog jezika. To nas dovodi do alata. Drugo pravilo se tako odnosi na savjet da jezik koristimo kao alat za komunikaciju od prvog dana. Kada smo pronašli riječi koje nam trebaju, onda ih jednostavno koristimo kao alat za komunikaciju. Treće pravilo se odnosi na razumijevanje. Ono je ključno. Učenje jezika ne svodi se samo na skupljanje znanja. U mnogo slučajeva svodi se na fiziološki trening. Ako nešto ne čujemo, ne možemo razumjeti. A ako ne razumijemo, ne možemo naučiti. Za govor nam trebaju mišići. Imate 43 mišića u licu. Morate ih koordinirati tako da stvarate zvukove koje ostali razumiju. Ako ste se ikad počeli baviti nekim novim sportom, znate kako se osjećate u početku. Sve vas boli. Ako vas lice boli, to znači da radite ispravno. Pratite izvorne govornike kako pomjeraju svoju vilicu prilikom izgovaranja nekih riječi i učite po modelu njihovog izgovora. Pretposljednje pravilo je vezano za psihofizičko stanje. Ako ste tužni, ljuti, zabrinuti, uznemireni, nećete naučiti ništa. Ako ste sretni, opušteni i u moždanom alfa stanju, znatiželjni, učit ćete jako brzo. Posljednje pravilo se odnosi na prihvatanje činjenice da ne morate biti savršeni. Ne morate sve razumjeti i znati u početku. Ova činjenica pomoći će vam da se osjećate dobro, opušteno i da brzo učite.

Da biste postigli ovih pet načela treba da prilikom učenja stranog jezika ponavljate sedam radnji o kojima možete više pogledati ovdje.

Najnovije

Izvještaj žirija nakon konkursa Šta je tebi AI

Ni žiriju nije bilo lako

Školegijum redakcija

Objavljujemo pobjednike konkursa Šta je tebi AI?

Školegijum redakcija

Razglednice iz Jajca

Nikad kasno za učenje i zabavu

Josipa Kulenović

Razglednice iz Tešnja, Doboja, Maglaja 3

Od čilanja do ćutanja

Mirela Buljubašić

Poznata imena autora/ica pet najboljih radova

23. februara tri prvoplasirana

Školegijum redakcija