Obrazovna politika

Lex pronto 17

Predmet: Alternativa teledirigovanom glasanju?

Nenad Veličković

09.05.2017

Posljednje pismo Nenada Veličkovića Ani Babić, predsjedateljici Skupštine Kantona Sarajevo

Poštovana predsjedateljice Skupštine Kantona Sarajevo,

profesorice Babić,

Sjednica na kojoj će se teledirigovanim dizanjem ruku usvojiti Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju je sutra. Danas Vam pišem posljednje u nizu pisama.

U tim pismima skrenuo sam Vam pažnju na potrebu da se na sjednici pokrene diskusija u vezi s članovima 1, 3, 7, 8, 18, 22, 37, 39, 41, 42, 77, 81, 88, 93, 96, 113, 118. i 119. argumentujući to analizama i dokazima da je Prijedlog Zakona loš, zato što je zbrzan, kompiliran i isprepisivan, jer mnogi ključni pojmovi nisu objašnjeni, jer je stil nejasan, pa stoga pravno neupotrebljiv, jer je izostao doprinos stručne i naučne zajednice, jer je obrazloženje opravdanosti nepotpuno, kao što ni ponuđena rješenja nisu obrazložena, jer je uloga sindikata bila takva da nije štitio interese nastavnika, koji su u Prijedlogu dobili ponižavajući tretman, jer se Prijedlog nije bavio kvalitetom nego raspodjelom moći u obrazovanju, jer je sačinjen bez svijesti o specifičnostima osnovnog odgoja i obrazovanja i njegovoj važnosti u savremenom društvu, jer se u proceduri prihvatanja nije poštovao Poslovnik, jer su neka ključna mjesta ostala nedefinisana i neregulisana (npr. pitanje nastavnog jezika, i s njim u vezi pitanje zajedničkog ili odvojenog nastavnog plana i programa), zato što je rodno nekorektan i diskriminatoran po osnovu etničkog porijekla. Sve to sam, i još više, elaborirao i u članku objavljenom u ozbiljnijem tonu na stranici Centra za javno pravo.

Zbog tona, koji je povremeno bio skriveno ironičan, imam potrebu da Vam se na kraju ovog monologa izvinim. Iako, kao što ste to i sami shvatili, jer mi niste odgovorili ni na jedno od pisama, ona u svojoj suštini nisu bila upućena samo Vama. Izabravši Vas kao adresata simbolično sam se obratio Skupštini Kantona, a to znači svakom od zastupnica i zastupnika pojedinačno. Svako od njih u srijedu (sutra) imaće obavezu da se o Prijedlogu izjasni.

Budući da se radi o Prijedlogu Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, pošao sam od pretpostavke da svako od vas u ovom posebnom slučaju treba da pruži primjer dobrog odgoja i obrazovanja, u smislu da svaki pojedinac treba da odluku donese uvažavajući najbolje argumente zasnovane na utvrđenim činjenicama (obrazovanje), pošteno, nezavisno i hrabro (odgoj), a ne tako što će glasati o nečemu što nije ni pročitao, a kamoli razumio, poslušno slijedeći instrukcije partijske centrale.

Ostajući u nadi da ćete argumente koje sam vam predočio iskoristiti u skladu s najboljim interesima građanki i građana koje zastupate, Vi i svaki zastupnik i svaka zastupnica u Skupštini ponaosob,

s poštovanjem,

Nenad Veličković

Pročitajte i prethodna pisma:

Lex pronto 16

Lex pronto 15

Lex pronto 14

Lex pronto 13

Lex pronto 12

Lex pronto 11

Lex pronto 10

Lex pronto 9

Lex pronto 8

Lex pronto 7

Lex pronto 6

Lex pronto 5

Lex pronto 4

Lex pronto 3

Lex pronto 2

Paralelena opsevacija

Najnovije

Asistenti u nastavi u Tuzlanskom kantonu

Ministarstvo: Za broj angažovanih prebrojte konkurse

Anisa Mahmutović

Prijedlog pedagoških standarda i normativa za osnovni odgoj i obrazovanje u Kantonu Sarajevo

Ne sam, SAFER-e

Savka Skarić

Povodom dokumenta U susret SAFER učenju

Pitanja bez odgovora ili kako je uzurpirana reforma obrazovanja

Uz dokument U susret SAFER učenju

Postnormalna nauka i halal Harari

Samir Lemeš

Povodom dokumenta U susret SAFER učenju

Pokušaji poboljšanja našeg obrazovanja se rade pogrešnim putevima

Lamija Tanović