Nova čitanja

E-espresso

Hodajući autobus đaka pješaka

Školegijum redakcija

17.02.2017

Smanjen broj izostanaka, ostvarene uštede, povećana fizička aktivnost

Flickr / University of Salford Press

Kako bi se smanjio broj đaka koji hronično kasne u školu, jedna je škola u škotskom okrugu Fife, po uzoru na inicijativu koja se prvi put pojavila u Australiji prije dvadesetak godina, odlučila organizirati pješački autobus: grupa, u kojoj je bar jedna odrasla osoba, nastavnik ili nastavnica, neko od školskog osoblja ili roditelja volontera, počinje put do škole na određenom mjestu svakog jutra. Onako kako autobus prolazi kroz naselje, grupa pješači i zastaje na različitim mjestima – stanicama, na kojima joj se pridružuju đaci koji žive u blizini. Kako se putovanje nastavlja, grupa đaka je sve veća, a u školu se stiže prije 9 sati.

Svi đaci nose reflektirajuće prsluke, a jedna od prednosti je i ta što cestu prelaze zajedno, na mnogo sigurniji način nego prije. Iako mnoge škole nastoje organizirati programe u kojima će đaci učiti o sigurnosti u saobraćaju, zdravlju i važnosti fizičke vježbe, ova škola imala je još jedan bitan razlog da organizira ovaj program. Naime, svaki dan je 25 đaka, u prosjeku, kasnilo u školu.

Podaci pokazuju da danas u školu kasni 10 đaka. Situacija nije idealna, ali za nas ovo predstavlja veliki uspjeh, kazala je Jane Gray, direktorica ove škole.

Jedan se dječak skoro nikada nije pojavljivao u školi, a otkada je program počeo, dolazi svaki dan. Štaviše, sad se društvu priključuje na skuteru, dodaje ona.

Liam, koji se kreće u kolicima, u školu je prije morao ići taksijem. Danas ide zajedno sa drugarima i drugaricama, koji mu pomažu sa kolicima.

Jedini troškovi programa su kupovina prsluka i pravljenje rasporeda i mape. Naravno, potrebno je organizirati i pratnju odraslih osoba, ali kada se sve uzme u obzir, troškovi su minimalni, a novac koji škola dobija od vlade u svrhu smanjenja izostanaka iz škole, sada se može bolje upotrijebiti, navodi direktorica ove škole.

Tekst na engleskom možete pročitati ovdje.

Prevela: Merima Dervišić

Najnovije

grafika&statistika

Brojke&postoci: Šestomjesečni obračun

Školegijum redakcija

Rezultati konkursa za nagradu Šukrija Pandžo

Školegijum redakcija

Cedulja

Nenad Veličković

MetaFora / 5

Dara više ne stanuje ovdje

Enes Kurtović

Predložite temu i osvojite poklon

Školegijum redakcija