Nova čitanja

Nagrade

Politika ili matematika, pitanje je sad?

Amer Tikveša, Merima Ražanica

22.11.2016

O povlačenju Odluke o dodjeli Plakete Grada Sarajeva profesoru matematike Aliju Lafciogluu.

Obrazovne institucije Bosna Sema Gradskom su vijeću Grada Sarajeva 23. septembra ove godine dostavile prijedlog za dodjelu Plakete Grada Sarajeva njihovom profesoru matematike Aliju Lafciogluu. U prijedlogu, između ostalog, stoji: Kao profesor matematike u Sarajevo koledžu iznio je 16 generacija, a posebno se pokazao kroz rad s nadarenim učenicima. Profesora Lafcioglua krasi dar da može prepoznati sklonost učenika prema određenoj naučnoj disciplini. Takve učenike on je ohrabrivao da nakon nastave pohađaju dodatne časove iz matematike ili fizike te ih usmjeravao na razna međunarodna takmičenja. Profesor Lafcioglu nije se puno obazirao na prepreke koje stoje pred njim što je i poslovna zajednica često prepoznavala te je uspijevao kako među privrednicima tako i među roditeljima učenika ili kod svojih prijatelja naći sponzore za putovanja. Tako je do sada profesor Lafcioglu sa saradnicima mentorima uspio motivirati i desetine takmičara koji su do danas u našu zemlju donijeli 36 medalja sa svjetskih smotri uglavnom matematike i fizike.

Komisija za izbor i imenovanja pri Gradu Sarajevu prvi put je prijedlog razmatrala na svojoj sjednici održanoj 10. 10. 2016. godine kada je zatražila dopunu materijala odgovarajućim dokumentima kojima bi se potkrijepili argumenti izneseni u prijedlogu. Na sljedećoj sjednici Komisije 14. 10. 2016. godine razmatran je dopunski materijal. Razmotrivši dopunjeni materijal, Komisija je utvrdila Prijedlog odluke o dodjeli priznanja Plaketa Grada Sarajeva za Gradsko vijeće.

Dopunski materijal sačinjavala je nekolicina diploma, pohvala i plaketa koje su potvrda uspjeha njegovih učenika na različitim takmičenjima. Najviše nagrada su osvojili učenici Salem Malikić, Harun Hindija i učenica Neira Kurtović. Neke od nagrada koje je osvojio Salem Malikić su srebrena medalja na Mediteranskom matematičkom takmičenju 2007. te bronza godinu dana poslije sa Balkanske matematičke olimpijade. Iste godine osvojio je bronzu i na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi. Harun Hindija je, između ostalog, na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi 2011. dobio pohvalu, što je ponovio i 2013. godine. Na Balkanskoj juniorskoj matematičkoj olimpijadi 2009. godine osvojio je drugo mjesto. Neira Kurtović je osvojila prvu nagradu na Evropskom matematičkom kupu 2014. godine, a 2016. na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi osvaja bronzu. Bronzu je osvojila i ove godine na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Hong Kongu.

Na ovogodišnjoj Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, o čemu smo objavili tekst u posljednjem, štampanom broju Školegijuma, osim Neire, iz Bosne i Hercegovine učestvovali su još Zlatko Salko Lagumdžija, Adisa Bolić, Emin Mrkonja, Amar Kurić i Tijana Babić. Osvojili su četiri bronzane medalje i dvije pohvale i svi oni su, osim Tijane Babić, iz Bosna Sema obrazovnih institucija, tačnije iz Sarajevo Koledža (na kojem predaje profesor Lafcioglu) i iz Internacionalne srednje škole.

Ti uspjesi su rezultirali i željom njegovog kolektiva da njegov trud bude prepoznat i unutar šire društvene zajednice.

Gradsko vijeće, kojim predsjedava Suljo Agić, usvojilo je pomenuti Prijedlog odluke o dodjeli priznanja Plaketa Grada Sarajeva 26. oktobra. Dva dana poslije gradonačelnik Grada Sarajeva obratio se Gradskom vijeću sa zahtjevom za preispitivanje Odluke. Razlog koji je naveo je mogućnost narušavanja odnosa između Sarajeva i bratskih gradova u Turskoj te narušavanje odnosa između BiH i Turske. Naime, postoji sumnja izazvana medijskim napisima u BiH da su Bosna Sema institucije vlasništvo Fetulaha Gulena, lidera organizacije FETO, koju režim u Turskoj naziva terorističkom organizacijom sumnjičeći je za pokušaj državnog udara iz jula ove godine.

Dokazi da su Bosna Sema institucije Gulenovo vlasništvo, kao i to da su one imale bilo kakvu ulogu u pokušaju državnog udara u Turskoj, nisu ponuđeni. Isto tako ništa nije ponuđeno ni protiv Lafcioglua.

I dodjela i opoziv nagrade pravni osnov imaju u Odluci o priznanjima i Nagradi Grada Sarajeva. Član 8. te Odluke propisuje kome se Plaketa dodjeljuje: Plaketa Grada Sarajeva je priznanje koje se dodjeljuje građanima Bosne i Hercegovine, stranim državljanima, privrednim društvima, ustanovama, udruženjima građana i drugim pravnim osobama za doprinos razvoju Grada u oblastima privrede, kulture, obrazovanja, nauke, zdravstva i drugim oblastima života i rada. Plaketa Grada Sarajeva dodjeljuje se u obliku svečane diplome.

Član 26. propisuje kako se nagrada može opozvati: Priznanja i nagrade bit će opozvane ako je nosilac priznanja, odnosno nagrade pravosnažnom sudskom presudom osuđen od Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije ili koji je pravosnažnom sudskom presudom, od bilo kojeg suda na području Bosne i Hercegovine ili drugog suda matične zemlje u slučaju dobitnika stranog državljanina, osuđen za krivično djelo protiv života i tijela na kaznu zatvora od najmanje godinu dana, protiv slobode i prava građana, protiv dostojanstva osobe i morala, protiv imovine, protiv pravosuđa, protiv službene i druge odgovorne dužnosti, protiv osnova društvenog uređenja i sigurnosti. Priznanja i nagrade mogu biti opozvane i ako je nosilac priznanja, odnosno nagrade pravosnažnom sudskom presudom osuđen na kaznu zatvora preko tri godine ili težu kaznu, a ne radi se o krivičnom djelu iz prethodnog stava.

Za dodjelu Plakete, po članu 8. ima osnova, s obzirom da postoje dokazi za Lafciogluov doprinos obrazovanju. Za njeno oduzimanje po članu 26. nema, s obzirom da javnost nije dobila nikakav uvid u dokaze za bilo šta od djela na osnovu kojih se nagrada može oduzeti.

Alijevi bivši učenici i učenice u javnost su uputili pismo podrške profesoru, predstavivši se kao bivši predstavnici Bosne i Hercegovine na svjetskim olimpijadama iz matematike i fizike i osvajači preko trideset međunarodnih medalja, nosioci priznanja Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu, postdoktorski istraživači, doktorski i master studenti na prestižnim svjetskim univerzitetima te asistenti na Univerzitetu u Sarajevu. Pismo je potpisalo njih šesnaest. U njemu, između ostalog, stoji: Sama organizacija takmičenja i rad s nadarenim učenicima često predstavlja izazov zbog nedovoljne finansijske podrške vlasti. Zahvaljujući ponajviše inicijativi i zalaganju profesora Lafcioglua, posljednjih nekoliko godina svjedoci smo organiziranja kampova, dostupnih svim zainteresiranim učenicima iz Sarajeva, ali i cijele Bosne i Hercegovine, na kojima su se izoštravala znanja iz navedenih oblasti. Mišljenja smo da je vlast dužna ulagati u razvoj prirodno-matematičkih nauka, kao i nagrađivati istaknute pojedince i ustanove čime bi dala do znanja da zna cijeniti rad i trud onih koji je predstavljaju u najboljem svjetlu. Tražili su od Gradskog vijeća da ne poklekne pred neargumentiranim medijskim i političkim pritiscima te izrazili nadu da će u budućnosti politički predstavnici pokloniti više pažnje rješavanju višegodišnjih problema finansiranja organizacije takmičenja kao i odlaska naših timova na svjetska takmičenja.

Unatoč tom zahtjevu Gradsko vijeće je na sjednici održanoj 15. novembra odlučilo da Odluku o dodjeli Plakete opozove. Gradonačelnika koji je to sve inicirao na sjednici nije bilo. Na pitanja novinara odgovarao je njegov zamjenik Abdulah Skaka.

Pitali smo ga na čemu temelje svoju zabrinutost u vezi s dodjelom Plakete Grada Sarajeva profesoru Aliji Lafciogluu?

Odgovorio je sljedeće: Pa to su neke informacije koje mi imamo i na osnovu kojih smo i podnijeli taj zahtjev za opoziv odluke. Nije rekao o kojim je informacijama riječ, ali je rekao da će ih Grad preispitati. Njegov odgovor u vezi s tim zašto je bitno da Odluka o dodjeli Plakete bude povučena bio je isti onaj stav koji je iznesen u Komšićevom zahtjevu za preispitivanje Odluke: Pa zato što se škola kojoj pripada taj profesor povezuje sa nekim određenim aktivnostima koje se dešavaju u Republici Turskoj i mi smo procijenili da bi donošenje jedne takve odluke bilo štetno po dobre prijateljske odnose Grada Sarajeva sa pobratimskim gradovima u Turskoj ali svakako ono što je najbitnije narušilo bi dobre odnose između naroda Republike Turske i naroda u Bosni i Hercegovini.

Na pitanje da li je protiv Bosna Sema institucija ili protiv Lafcioglua ijedan organ Grada pokrenuo ikakav sudski postupak i zašto, ili ga je pokrenuo neko drugi, Skaka nije imao odgovor.

Iz Gradskog vijeća su odgovorili na naša pitanja poslana mailom. Između ostalog, i na ovo o eventualnom postupku protiv Lafcioglua: Gradsko vijeće nije pokretalo postupak, budući da nije nadležno za pokretanje bilo kakvih postupaka vezano za navedene obrazovne institucije. Gradsko vijeće ne raspolaže informacijama o tome da li je Gradonačelnik, kao organ Grada Sarajeva,  ili „neko drugi“ pokretao bilo kakve postupke „protiv njih“.

Iz odgovora koje smo dobili od Gradskog vijeća saznali smo da je Ali ove godine bio jedini predloženi kandidat za dodjelu Plakete te da nikad do sada Gradskom vijeću nije podnesen zahtjev o preispitivanju odluke o dodjeli ove nagrade. Rečeno nam je da Gradsko vijeće nikada nije razmatralo pitanje Bosna Sema obrazovnih institucija. Posebno interesantan odgovor iz Gradskog vijeća odnosi se na pitanje da li je Grad dobio ijedan zvaničan dopis bratskih gradova iz Turske u vezi sa Semom? Evo šta su odgovorili: Gradsko vijeće nema ni jedan zvaničan dopis bratskih gradova iz Turske “u vezi sa Semom”, a ima jedino informaciju iz zahtjeva Gradonačelnika za preispitivanjem Odluke o dodjeli priznanja „Plaketa Grada Sarajeva“ prof. Ali Lafcioglu.

U zahtjevu Gradonačelnika za preispitivanje Odluke se, između ostalog, navodi sljedeće: “Naime, u pismu gradonačelnika Istanbula iz jula 2016. godine navodi se da se zloupotrebljavaju dobre namjere dijaloga i mira u obrazovnim i kulturnim institucijama, a koje bi se mogle na bilo koji način povezati s pokušajem državnog udara u Republici Turskoj 15. jula 2016. godine. Uvažavajući pismo Gradonačelnika Istanbula, kao i tradicionalno prijateljske odnose dvije zemlje, tražim preispitivanje navedene Odluke Gradskog vijeća Grada Sarajeva, u cilju kontinuiteta dobre saradnje i unaprjeđenja prijateljskih odnosa.”

Gradsko vijeće povuklo je odluku o Plaketi bez uvida u jedini Gradonačelnikov argument protiv odluke, zadovoljivši se citatom iz pisma u kojem opet ne znamo ko i na koji način zloupotrebljava koje i čije dobre namjere u obrazovanju.

Razgovarali smo i s nekima od potpisnika pisma podrške profesoru Lafciogluu. Jedan od njih je Zlatko Salko Lagumdžija, od ove godine student američkog univerziteta Brown, jedan od dobitnika medalje na ovogodišnjoj Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Hong Kongu. On o Aliju ima samo riječi hvale: Ja mogu reći da sam zahvalan za njegov dugogodišnji rad promoviranja takmičenja iz matematike, fizike, i informatike u Bosni i Hercegovini. Još mogu dodati da nam je pomagao često oko organizacije priprema za međunarodna takmičenja gdje smo predstavljali Bosnu i Hercegovinu. Za to sam mu ja lično posebno zahvalan.

Admir Beširević je student Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu. On u Bosna Sema institucijama drži časove za napredne matematičare i učestvuje u njihovim pripremama za takmičenja. Ove godine bio je u pratnji olimpijaca u Hong Kongu. U sklopu Bosna Sema institucija tri puta godišnje organizuju se kampovi za napredne matematičare za djecu iz cijele BiH. On Lafcioglua smatra jako zaslužnim za to: Ali je puno doprinio organizaciji ovih naših kampova i okupljanju talentovanih učenika. Uvijek je gledao da to bude na što većem nivou. Povlačenje Odluke o dodjeli Plakete Aliju njemu govori da se mišljenje njih 16 potpisnika pisma podrške Lafciogluu ne cijeni.

Grad Sarajevo je ovakvom odlukom ispred mišljenja struke, mladih, talentovanih i nagrađivanih matematičara stavio političke sumnje i špekulacije. Time se postavlja pitanje da li i u budućnosti svako gradsko priznanje mora imati blagoslov političkih moćnika bili oni iz Turske ili ma odakle drugo ili za zaslugu može biti dovoljan i samo rad?

Najnovije

Izglupljeno u prevodu

Nepotpisani šamar prevodilaštvu

Amira Sadiković

Povodom knjige Glupost ne zastarijeva – Obrazovna politika u Kantonu Sarajevo, u sloumoušnu

Dokument o propadanju obrazovanja

Srđan Puhalo

Lektira i izbjeglice

Ostrvo, zid i most

Edo Hirš

Obrazovanje u BiH

Ni humanizam ni renesansa

Vedran Zubić

Povodom beogradskog okruglog stola Reforma u karantinu

Osnovni preduslov za reformu je da se dnevna politika isključi iz nje

Dženeta Ajanić