Nova čitanja

Protesti

Počast mrtvim kolegicama

Amer Tikveša

11.10.2016

Grupa građana je danas u prijepodnevnim satima stajala ispred zgrade Kantona Sarajevo s natpisima „Dajte ostavke“. Povod je sinošnja pogibija Edite Malkoč i Selme Agić, studentica Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Pregazio ih je auto.

Foto: Amer Tikveša

Demonstrantima su se pridružile i dvije Editine i Selmine kolegice, uplakane. Prišla im je televizijska ekipa da uzme izjave, odbile su. U razgovoru s jednom od demonstrantica rekle su da se plaše davati izjave i kritikovati sistem. Na pitanje da li se plaše hodati ulicom, jedna od njih je odgovorila: „Plašim se i hodati i govoriti.“

Ubrzo nakon skupa studenti i studentice Filozofskog fakulteta su na mjestu pogibije kod Zemaljskog muzeja odali počast kolegicama. U njihovom društvu bila je i nekolicina profesora, dekan fakulteta te rektor univerziteta.

„Izgubili smo dvije krasne studentice, dva ljudska života. Zapravo, ovo je samo jedna gesta, prva u nizu, da se prisjetimo i obilježimo mjesto na kojem su stradale naše studentice. Protestiraćemo večeras zajedno s građanima ispred Zemaljskog muzeja, a zapravo u našoj tuzi ne možemo više ništa kazati. Nećemo govoriti o odgovornima, sve do večeras. Ovo je tužan dan za Odsjek za psihologiju, prekinuti su životni ciljevi, mladost, koja je samo sanjala i ništa drugo“, rekla je šefica Odsjeka za psihologiju.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj dotakao se i pitanja odgovornosti uputivši „poziv zvaničnim organima da konačno stanu u kraj divljanju na sarajevskim ulicama i da one koji to rade na ulici tretiraju u skladu sa zakonom“.

Dekan Filozofskog fakulteta Salih Fočo je govorio o samom karakteru i organizaciji skupa: „Pitali su koji je najbolji način da odaju počast svojim kolegama. Bili su svi šutljivi i plačni. I mi smo zaista došli da šutnjom odamo počast našim dragim kolegicama koje su stradale sinoć. Studenti su šokirani, a ovo je najbolja poruka svim strukturama vlasti da rade svoj posao.“

U javnosti nisu rijetki glasovi koji o sinošnjoj nesreći govore u kontekstu opšteg nezadovoljstva i stanja u društvu.

Najnovije

Kroz razgovor s vještačkom inteligencijom do odgovora na teška pitanja

Hoće li roboti prepisivati na ispitima?

Samir Lemeš

Konkurs za srednjoškolce

Iz ugla ili ćoška (moj pogled na učionicu)

Školegijum redakcija

Quentin Vidal, analitičar u OECD-ovoj Direkciji za obrazovanje i vještine

Vlasti najčešće rade suprotno od potrebnog

Rubina Čengić

Nerealno visoke prosječne ocjene

Kada je dobar dovoljno loš

Fontoplumo

Studentice i studenti Filozofskog fakulteta UNSA ponovo traže prostoriju za molitvu

Korak prema napretku, jednakosti i slobodi ili potkopavanje obrazovne institucije

Marina Meić