Magazin

Diploma za tržište jada
Kako se na Sarajevskom univerzitetu školuju budući nastavnici? Kakva je u toj vrsti obrazovanja praksa u uspješnim evropskim zemljama? Zašto je teološki pristup obrazovanju efikasniji od strogo naučnog, zašto je takvo stanje ne dopustivo, kakva je reforma potrebna, a kakva moguća?

Vršnjački pritisak, uvod u vršnjačko nasilje
Kako školski psiholog može prevenirati vršnjačko nasilje? Na pitanje, koje se postavi kad je već kasno – je li se moglo spriječiti – odgovor je: jeste, tako što se trebalo liječiti. Za preventivno djelovanje, a škola je tu u povlaštenoj i istovremeno kompleksnoj situaciji, potrebno je, prije svega, znanje. Bazirano na nauci i potvrđeno u iskustvu.

Pro contra
Eksterna matura, u čemu je problem?

Potraga za zlatom
Ispred opravdanih ali na momente i histeričnih (a to znači više emocionalno nego racionalno osmišljenih) zahtjeva za radikalnije zaokrete u pravnoj regulativi maloljetničke delinkvencije, stoji pitanje: gdje će država s tim mladim ljudima, kad ih sapete lisicama izvede iz suda?

Empatija, druga riječ za inkluziju
Razgovor sa Matejom Peljhanom, fotografom i kliničkim psihologom, povodom serijala fotografija Mali Princ, na kojima dječak Luka, obolio od mišićne distrofije, čini razne vragolije.

Kad porastem biću ništa
Dok profesoridoktori na nastavnim fakultetima drže predavanja o teorijama koje podupiru njihove akademske karijere, u praksi su djeca prepuštena slučaju, improvizaciji, inerciji i neznanju. I samo je pitanje sreće hoće li ih tokom odrastanja zapasti dobitna kombinacija: prosvijeđeni roditelji i posvećeni učitelji. Potrebno je odmaknuti se od velikih urbanih središta da bi se u punom opsegu sagledalo zapušteno javno školstvo.

Naša, uprkos svemu
Aida Hadžialić, ministrica za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih u Vladi Kraljevine Švedske, boravila je tri dana u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini. Domaći mediji posvetili su joj mnogo pažnje, ali u izvještavanju o njenim aktivnostima nisu dominirale obrazovne teme. Kako to objasniti?

Medijsko predstavljanje nauke
Quantum of Science – blog Jelene Kalinić o nauci, nastao nakon što autorica nije uspjela ubijediti odgovorne ljude nekoliko već ih medija da za njih uređuje vijesti iz nauke. Ovdje objašnjava kakva je slika nauke u medijima, konkretno na internetskim portalima, zašto je takva, zašto je to loše i šta se u vezi s tim može učiniti.

Govor hrišćanske mržnje
Zašto zbornik Prevaspitavanje čovečanstva cetinjske Svetigore treba čitati ne samo kao antireformsku nego i kao antihrišćansku knjigu?

Pravo na indoktrinaciju
Kako bi, da mu se postavi u učionici, nastavnik odgovorio na pitanje đaka da li je švicarski sud imao pravo kad je osudio Emira Tahirovića na četiri mjeseca zatvora jer se kao roditelj protivio zahtjevima škole koju pohađa njegova četrnaestogodišnja kćerka?

Sve manje fer, sve više play
Dok pod pritiskom privatizacije javnog sektora bosanskohercegovačko društvo klizi u socijalnu apatiju, pokušali smo osvijetliti još jednu sivu zonu obrazovanja – sport, tačnije škole tenisa. Zanimalo nas je kakve šanse u toj elitističkoj igri imaju siromašna djeca.

Pronađi DA
Da se muškarci pitaju, poruka farmaceutskoj industriji bi, u vezi s kontracepcijom, bila gotovo jednoglasna: Ne mučite jadne životinje!

Iznad svetla i tame
Šta ruski književni serijal o Stražama Sergeja Lukjanjenka preporučuje za čitanje u školi, šta novo donosi u fikcionalne svjetove vampira, vještica i čarobnjaka?

 

Uz ovaj broj poklanjamo vam pravopisni priručnik "Principi prije pravila" autorica Sandre Zlotrg i Klaudija Mlakić Vuković.